Táv kaptármérleg

Miért van szükség kaptárméregre?

A fő ok, amiért minden méhésznek hasznos a kaptármérleg

A kaptármérleg egy olyan méhészeti eszköz, amely minden méhész számára rendkívül hasznos lehet. táv-kaptár mérlegünk segítségével, figyelemmel kísérhető a kaptárban található méz jelenlegi mennyisége, sőt az általa lementett adatoknak köszönhetően, akár korábbi súlyadatok is lekérhetünk. A megoldásunkkal nem csak, hogy fokozhatjuk a méhészkedés élményét, de jobb megértést is kínálunk a méhek és kaptárak működését illetően. Hogy miért is van szükség egy ilyen kaptármérlegre?

Virágzási hatások

A mérleg által rögzített adatoknak köszönhetően, meg tudja határozni, hogy a kaptárt körülvevő növények hogyan befolyásolják a hozamot. Segítségével eldöntheti, mely növények előnyösek és melyek kevésbé a kaptár egészsége szempontjából.

Méz mennyiségének mérése

Minden méhész számára óriási jelentőséggel bír, hogy meghatározza vagy megjósolja a méz mennyiségét, amelyet a méhek termelni fognak. A végső cél ugyanis nem csak a méz kinyerése. Fontos az is, hogy mennyi méz van jelen a kaptárban, hiszen a méhek is ebből táplálkoznak. A kaptármérleg segítségével az is megbecsülhető, hogy mennyi mézet fog szüretelni az adott szezonban. A korábbi adatoknak köszönhetően pedig a méhész dönthet arról, hogy mit kell változtatni, hogy a következőben már jobb eredményeket érhessen el.

Téli időszak

A méhek számára a legveszélyesebb időszak a téli szezon. A méhek télen hatalmas számban pusztulnak el, és csak az erősek maradnak meg. Télen nem tudnak sok mézet előállítani, de bármennyit is termelnek, a túléléshez is szükségük van rá. Fontos annak megértése, hogy a kaptárnak mekkora ereje van adott méhcsaládnak. Ezért nagyon hasznos a kaptármérleg. Segít megjósolni, hogy a család elég erős e a téli időszak átvészeléséhez.

Rajzás

A méhek néha elrajzanak. Nehéz észrevenni, ha ez egyszerre kis számban történik, de szintén jelentőséggel bír és nem jó értelemben. A kaptármérleg tudatja a méhészekkel, ha a méhek rajba lendültek, így még időben megtehetik a szükséges óvintézkedéseket.

Méhek egészségi állapota

Nagyon fontos megérteni a méhek egészségét, azonban ez egy korántsem egyszerű feladat. Néha még a szakértők sem tudják pontosan megállapítani, mennyire egészségesek a méhek, így egy újoncnak esélye sincs felmérni azt. Itt jön szóba a kaptármérleg. Könnyen meghatározza, hogy a méhek mennyire egészségesek. Azt is elmondja, hogy túlélik-e a telet, vagy sem. Előzetesen megteheti a szükséges intézkedéseket, mielőtt a méhcsaládjával valami katasztrófa történne.

Add to cart