Sigfox technológia ismertetése

Sigfox technológia

Sigfox? IoT? LPWA? Felhő? 0G? Mit jelentenek ezek a kifejezések, hol és miért érdemes őket használni? Ebben a cikkben Ismertetjük a Sigfox technológiát és a hozzá kapcsolódó gyakran emlegetett kifejezéseket.

 

Internet of Things

Legelső lépésként tisztáznunk kell, hogy mit jelent az IoT. Ez az angol Internet of Things kifejezés rövidítése, magyar jelentése: Dolgok internete. Mit jelent ez valójában? Olyan fizikai “dolgokat”, amelyek valamilyen módon kapcsolódnak az internetre. Ez a dolog bármi lehet: Mosógép, szék, kültéri lámpa, autó, villanyóra, kaptármérleg, stb.. Ezek a “dolgok” különböző szenzorokkal vannak felszerelve, melyek információkat gyűjtenek az adott dolog állapotáról, annak környezeti viszonyairól, attól függően, hogy mire vagyunk kíváncsiak. Kaptármérleg esetén a fizikai mérleg, amely a kaptár alatt van, rendelkezik egy mérőcellával, ami össze van kötve az elektronikával, ami ebben az esetben a tömeg adatot képes mérni.

A szenzorok által mért értékeket el kell juttatni a felhasználó számára. Ez egy klasszikus GSM mérleges esetében úgy néz ki, hogy a mérleg rendelkezik GSM modemmel illetve SIM kártyával, akár csak egy mobiltelefon. Az adatokat a GSM hálózat segítségével SMS-ben küldi el a felhasználó telefonjára, azok másutt nem tárolódnak.

Sigfox logo

Nézzük meg, mindez hogyan néz ki a Sigfox technológia alkalmazása esetén:

A Sigfox nevű Francia cég az egész világot lefedő kommunikációs hálózatot épít kifejezetten IoT eszközök számára.

Egy Sigfox eszköz nem használ SIM kártyát. Minden eszköz rendelkezik egy egyedi, átírhatatlan azonosítóval, ennek segítségével képesek kommunikálni a hálózaton.A mért adatok nem közvetlenül a felhasználóhoz futnak, hanem egy központi online felhőbe, ahol egy adatbázisban eltárolódnak. Később ezek az adatok visszakereshetők, feldolgozhatók. Például az online BeeHub platformra belépve grafikus és táblázatos formában is megtekinthetők az adatok, illetve le is tölthetők különböző formában. Igény szerint beállítható, hogy minden mérésről azonnal kapjunk értesítést Emailben vagy push notification formájában(Mobiltelefonon a felső értesítési sávon megjelenő üzenet).

Tekintve, hogy a Sigfox eszközök nem használnak SIM kártyát és csak a hozzájuk rendelt személy (vagy személyek) használhatják, nincs értelme ellopni!

A mindenkori Sigfox lefedettséget megtekintheti a sigfox.com/coverage oldalon!

 

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Shopping cart

close